Lammastila

Pehmoiset ja suloiset luomulampaat

Luomulampaita Kangasalan kauniissa maisemissa

Kasvatamme kahta suomalaista alkuperäislammasrotua, suomenlampaita ja ahvenanmaanlampaita. Luomulampaamme laiduntavat kesän ja ulkoilevat talvella päivisin. Lampaillamme on tärkeä tehtävä perinnemaisemien hoidossa.

Suomenlampaat

Vuodesta 2009 alkaen olemme kasvattaneet suomenlampaita samalla panostaen rodun hyvien ominaisuuksien jalostamiseen. Vaalimme harvinaisia pässilinjoja säilyttääksemme monimuotoisena tämä sikiävä suomalainen alkuperäisrotu, jonka villan erityisominaisuudet ovat omaa luokkaansa.

Suomenlampaan hieno, kiiltävä, pehmeä ja joustava villa on erinomaista käsityövillaa ja se on kauneimmillaan pehmeissä langoissa tuoden esiin villan kauniit luonnonsävyt.

Luonnonvärisiä ja kasvivärjättyjä luomulampaidemme villalankojamme löytyy tilapuodistamme ja verkkokaupastamme.

Suomenlampaissa on myös turkistyyppisiä yksilöitä, joiden villassa on isommat kiharakaaret.

Ahvenanmaanlampaat

Uhanalainen alkuperäisrotu – ja nämä luonteeltaan sekä ulkonäöltään erityiset ahvenanmaanlampaat – sulattivat sydämemme vuonna 2009, jolloin valitsimme rodun toiseksi tilallamme kasvatettavaksi roduksi. Rotua on kutsuttu myös nimellä saaristolaislammas, joka kuvaa hyvin rodun alkukantaisuutta. 

Ahvenanmaanlampaalla on kaksikerroksinen villa: pehmeä alusvilla ja pitkä karheampi peitinkarva. Tämä ainutlaatuinen villa suojaa lammasta sateelta ja kylmältä. Ahvenanmaanlampaan villalanka on kestävää ja rouheaa. Erilaiset islantilaistyyppiset neuleet sopivat hyvin neulottavaksi juuri ahvenanmaanlampaan villasta, koska villa on todella lämmittävää ja suojaa kosteudelta. Ahvenanmaanlampaan värikirjo on kaunis ja lampaat ovat myös väritykseltään ainutlaatuisia. Rodussa on mm. muflonvärityksen omaavia lampaita, joilla mahanalusta on valkoinen, jalat tummat ja villassa voi olla erisävyistä harmaata.

 

Perinnebiotooppialueet
Lampaillamme on tärkeä tehtävä perinnemaisemien ja luonnon monimuotoiseuuden säilyttämisessä tuleville sukupolville. Olemme olleet mukana Luonnonlaidunhankkeessa, jossa on kartoitettu luonnonlaitumien kasvillisuutta, linnustoa, hyönteisiä, sieniä sekä maaperän monimuotoisuutta. Tämä on tärkeää tietoa laidunnuksen merkityksestä luonnonlaitumilla.

Laiduntamalla saarissa ja muilla isoilla luonnonlaidunalueilla lampaamme tuottavat ensiluokkaista villaa. Tästä ensiluokkaisesta villasta tuotamme Suomessa kehrättyä villalankaa. Langan lisäksi tuotamme myös luomulihaa ja luonnonlaidunlihaa. Olemme mukana Suomen Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:ssä. Lihaa on myynnissä tilapuodissamme.

Laadukasta luomulihaamme on myös Ravintola Heinätorin ja Ravintola Paakarin ruokalistoilla. Ihanat lankamme ja upeat taljamme löydät myös verkkokaupastamme. Tuotteillamme on Kelpolammas-laatumerkki, joka kertoo tavoitteellisesta lammasterveydenhuollosta tilallamme.

Tilan historia
Tilamme sijaitsee Ponsan kylässä, Kangasalan kauniissa maalaismaisemissa, Längelmäveden rannalla.

Tilamme historia juontaa juurensa aina 1500-luvulle asti. Kirjoista löytyneen tiedon mukaan vuonna 1847 tila halottiin omaksi tilakseen kantatila Paavolasta. Paavola on mainittu jo vuoden 1540 maakirjassa yhtenä Ponsan kylän kolmesta kantatilasta. Tilamme vanha päärakennus, Paavola, on vuodelta 1924. Vanhan talon pihapiiriin kuuluvat myös luhtiaitta ja makasiini 1900-luvun alusta.

Juhlatilamme ja tilapuotimme sijaitsevat vanhan talon päärakennuksessa. Tilamme nimi muutettiin Aholaidan tilaksi 2000-luvulla tilan oltua saman suvun omistuksessa 1970-luvulta alkaen.